Ocena jakości wina.

ocena jakości wina

Umiejętność rozpoznania dobrego wina czasami może się okazać wielce przydatna, toteż warto wiedzieć, jak przy pomocy oględzin butelki, oraz zmysłów smaku i zapachu ocenić, czy dane wino jest dobre jakościowo, dobrze wykonane i prawidłowo przechowywane. Oczywiście mamy tutaj na myśli wino z wyższej półki a nie typowe wina dystrybuowane w sklepach monopolowych za kilka złotych od butelki, bowiem to po prostu są napoje winne o pewnej zawartości alkoholu i w zasadzie to tylko o tę zawartość alkoholu chodzi osobom konsumującym. My mamy na myśli prawdziwe wino, wytwarzane w winiarni a nie rozlewni spirytusu, którego celem jest dostarczyć w konsumpcji niezapomnianych wrażeń smakowych oraz zapachowych, które będą w stanie wyryć się na długo w pamięci osoby testującej smak i zapach samego wina. Przejdźmy więc do rzeczy.

Oględziny butelki wina.

W pierwszej kolejności, zanim przejdziemy do testowania smaku i zapachu wina, należy przeprowadzić dość wnikliwe oględziny butelki pod kątem tego, czy czasem nie widać w niech jakichkolwiek zmętnień lub latających wewnątrz farfocli. Dobre wino, będzie charakteryzować się stałym jednolitym i pięknym kolorem, o barwie zależnej od typu wina i wykorzystanych do produkcji owoców. Jakiekolwiek przebarwienia, zmętnienie, czy też pływające wewnątrz elementy owoców oraz drożdży, zdecydowanie świadczą o błędnie przeprowadzanym procesie produkcji, lub też o nieodpowiednim składowaniu gotowego już widna.

Zapach wina.

Kiedy przekonamy się, że kolor wina jest odpowiedni, a wewnątrz nie ma żadnych zanieczyszczeń, można przejść do tego, co każdy lubi najbardziej czyli odkorkowania butelki. Tutaj pierwsza uwaga: nie przechodzimy od razu do spożywania tylko sprawdzamy aromat. Najważniejsze aby zapach wydobywający się z kieliszka (tak można sobie nalać do kieliszka, ale nie należy kosztować) był jednolity, odpowiadający bukietowi owoców zastosowanych do produkcji danego rodzaju wina. Jakiekolwiek niepokojące zapachy, na przykład zapach drożdży, świadczą o błędach produkcyjnych, aczkolwiek mamy do czynienia z jednym typem wina, którego aromat może nieco zalatywać stajnią, a jest to powodowane specjalną odmiana drożdży o takim właśnie zapachu. W tym jednak wyjątkowym przypadku, dziwny zapach jest traktowany jako zaleta a nie wada.

Smak wina.

W końcu nadszedł moment w którym możemy dokonać konsumpcji, ale trzeba tutaj pamiętać, aby starannie przepłukać usta winem a następnie przełknąć. Tutaj należy zwrócić uwagę na to, aby smak był pełny bez wyraźnej dominacji jednego typu owoców. Wyczuwalny powinien być także lekki posmak alkoholowy. Bardzo ważne jest też to, aby smak utrzymywał się w miarę długo. Przyjmuje się ogólnie, iż w przypadku, kiedy smak wina utrzyma się dłużej niż minutę, jest to bardzo dobre wino. W przypadku, kiedy smak wina w ustach zaniknie wcześniej, raczej nie będziemy mieli do czynienia z dobrym jakościowo winem, aczkolwiek skoro dotarło aż do tej fazy testów, można je uznać za przyzwoite i godne naszego przełyku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *