Wszystko o szczepie Riesling
W „Biblii wina” Karen MacNeil pisze: „Na podniebieniu riesling ma się poruszać — błyszczeć; wznosić się, pękać, tańczyć, tańczyć, wznosić się w łuk. Riesling ma rzadką cechę – prędkość. Ze wszystkich odmian jest najbardziej kinetyczny i żywy”.
Spis treści
Co to jest riesling?
Riesling to aromatyczna odmiana winorośli białego wina, która daje kwiatowo białe wino o owocowych smakach. Winogrona Riesling pochodzą z regionu Renu, który przepływa przez części Niemiec, Francji, Austrii i Szwajcarii. Wspólne cechy win riesling to lekka konsystencja i aromaty cytrusów, owoców pestkowych, białych kwiatów, benzyny. Ze względu na swoją naturalnie wysoką kwasowość riesling jest jedną z najpopularniejszych odmian wykorzystywanych do produkcji win z późnego zbioru.
Jakie jest pochodzenie Rieslinga?
Riesling pochodzi prawdopodobnie z Niemiec. Pierwsza odnotowana wzmianka pojawiła się w 1435 roku sprzedaży kilku winorośli rieslinga niemieckiemu hrabiemu. Popularność zielonych winogron rosła aż do 1787 roku, kiedy arcybiskup Trewiru nakazał, aby wszystkie złe winorośle zastąpić odmianami tego szczepu. W latach pięćdziesiątych riesling stał się modnym i poszukiwanym winem, osiągającym wyższe ceny niż Bordeaux i szampan.
Jak smakuje i pachnie Riesling?
Riesling jest bardzo kwaśny — zbliża się do poziomów występujących w lemoniadzie lub soku pomarańczowym — co po dodaniu cukru daje przyjemny, rześki smak. Zachowuje również soczyste wykończenie.
Niektóre starsze wina Riesling mogą pachnieć benzyną, naftą, a nawet spaloną gumą. Dla mniej doświadczonych degustatorów ten aromat może być na tyle zniechęcający, że całe doświadczenie będzie nieprzyjemne. W rzeczywistości zapach benzyny oznacza, że wino riesling jest lepszej jakości niż inne butelki i ma przyjemniejsze aromaty, ponieważ wszystkie czynniki, które powodują zapach benzyny w winogronach rieslinga – duża ekspozycja na słońce i stres wodny na przykład — to te same czynniki, które przyczyniają się do wyższej jakości win.
5 rodzajów Rieslinga
Z kwaśnych odmian winogron, takich jak riesling, często wytwarza się wina z odrobiną słodyczy, aby zrównoważyć ich naturalną kwasowość. W Niemczech etykiety na winach Riesling wskazują na dojrzałość (a tym samym słodycz) zebranych winogron, na pięciu 6 poziomach:
- Kabinett (wytrawne): winogrona zbierane podczas normalnych zbiorów, dające lekko treściwe wino o niskiej zawartości alkoholu.
- Spatlese (słodkie): oznacza „późne zbiory”.W pełni dojrzałe winogrona przynoszą większą intensywność owoców i pełniejszy smak.Auslese (słodsze): Wyprodukowane w najlepszych latach ze starannie wyselekcjonowanych, w pełni dojrzałych winogron.
- Beerenauslese (bardzo słodkie): to wino jest wytwarzane z bardzo dojrzałych, ręcznie zbieranych winogron dotkniętych szlachetną zgnilizną i tylko w świetnych rocznikach.Bardzo słodkie.
- Trockenbeerenauslese (najsłodszy): najbogatsze, najsłodsze, najdroższe ze wszystkich niemieckich win.Wyprodukowane tylko w wyjątkowych latach.
- Eiswein: Dosłownie „wino lodowe” i wykonane z mrożonych winogron. Są kruszone, a lód oddzielany od soku, co daje bardzo słodkie, bardzo kwaśne wino deserowe.
Gdzie rośnie riesling?
Riesling lubi chłodny klimat i gleby łupkowe, takie jak te, które można znaleźć w następujących regionach winiarskich:
- Niemiecki riesling jest rzadko mieszany z innymi odmianami lub wystawiany na działanie dębu, co pozwala na prześwitywanie naturalnych aromatów winogron. Jedna trzecia krajowych rieslingów rośnie w dolinie Mozeli.
- Francuski riesling – położona na zachodnim brzegu górnego Renu region Alzacji we Francji jest domem dla tego szczepu od końca XV wieku. Ponad 20% winnic Alzacji zdominowane jest przez winorośl rieslinga. Ma on wyższą zawartość alkoholu niż riesling niemiecki ze względu na subtelne zmiany klimatu i procesu produkcji.
- Stany Zjednoczone. Pod koniec XIX wieku niemieccy imigranci przywieźli ze sobą swoje tradycje winiarskie z Rieslinga do Stanów Zjednoczonych. Riesling jest produkowany w znacznych ilościach w stanie Waszyngton i Michigan oraz w regionie Finger Lakes w stanie Nowy Jork.
- Australia. Pomimo gorącego klimatu, zyskuje on również na popularności w Australii. Główni australijscy producenci rieslinga to regiony Clare Valley, Eden Valley i High Eden.
- Nowa Zelandia. Chłodniejszy klimat w okolicach Marlborough na Wyspie Południowej Nowej Zelandii sprzyja produkcji rieslinga.
Chcesz dowiedzieć się więcej o winie?
Niezależnie od tego, czy dopiero zaczynasz doceniać różnicę między pinot gris a pinot grigio, czy też jesteś ekspertem w dobieraniu win, sztuka doceniania tego szczepu wymaga rozległej wiedzy i zainteresowania sposobem wytwarzania wina. Dlatego sklep https://winoland.com/ oferuje profesjonalną pomoc w wyborze najlepszych rodzajów.
